duminică, 10 aprilie 2016

Anul acesta se împlinesc opt ani de când tatăl meu Stelian Ivașcu s-a stins. O tăcere care ne era și nu ne era străină umplea spațiul odăii în care și-a petrecut ultimele zile. Deși la ocazii, la întâlnirile cu prietenii, era un fermecător povestitor, de felul său era destul de scump la vorbă. Ar fi împlinit in ziua de 30 aprilie 2016 - 91 de ani. A fost un minunat tată și bunic, iubitor și devotat soț al Elvirei, afectuos și prezent la solicitările prietenilor. 
În studenție a suferit foarte mult fiind grav bolnav de tuberculoză, boală pe care o învinsese după o înfruntare crâncenă, boală care mai târziu devenise o obsesie în lupta lui pentru salvarea vieților sutelor de bolnavi care au pășit pragul spitalelor unde a lucrat.”Suferința te învață să-i înțelegi pe cei suferinzi, încrederea în puterea binelui te ajută să învingi” obișnuia să ne spună ori de câte ori reușea să rezolve câte un caz dificil sau diagnosticat incurabil.
L-am întrebat într-o zi de vacanță, când reușise să-și permită să stea puțin cu noi, cu familia: ”Tată, dacă nu ai fi suferit niciodată, cum ai fi privit bolnavii care veneau la tine, cu ce fel de atitudine, în afară de cea a specialistului?” M-a privit scurt, apoi îndreptându-și spatele s-a ridicat din fotoliu și așezat cu fața spre fereastră a început să privească norii. Apoi l-am auzit vorbind, mai mult cerului decât mie : ”Profesia medicului este sănătatea, nu boala ! În clipa în care medicina va reuși să prevină cât mai multe boli vor fi tot mai puțini bolnavi. Boala, este de cele mai multe ori, rezultatul proastei alimentații, a igienei insuficiente, a iresponsabilității în general, și abia apoi a eredității sau accidentului. În vechea Asie erau proslaviți medicii care aveau cei mai puțini bolnavi. Pesemne știau foarte bine încă de pe atunci ce înseamnă medicina preventivă. Si apoi, sănătatea omului ține înainte de toate de educație. Cazurile patologice, cazurile complicate ar trebui să fie excepții și nu cazuri curente. Dar hai să încheiem discuția, nu ai ales un subiect ușor de lămurit și nici un bun interlocutor. Nu uita că eu am fost, sunt, și voi fi un idealist. De profesie sunt chirurg, nu sunt sociolog, și nici filosof.”

Articol IN MEMORIAM Dr. Stelian Ivașcu, 
autor Prof. Miron Simedrea  
apărut în publicația Palia, Orăștie februarie 2012 


Articol IN MEMORIAM Dr. Stelian Ivașcu, 
autori 
Poetul, scriitorul și eseistul Vlaicu Bârna, 
Criticul, istoricul literar si editorul Dr. Romul Munteanu,
Pictorul Viorel Mărginean, 
membru al Academiei Europene de Știință Arte și Litere-Paris
selecție și adaptare prof. Miron Simedrea 
apărut în publicația Palia, Orăștie februarie 2012 

Articol IN MEMORIAM Dr. Stelian Ivașcu, 
autor Prof. Cornel Cismaș, selecție și adaptare prof. Miron Simedrea 
apărut în publicația Palia, Orăștie 2012 


Niciun comentariu: